We spreken af op een plek waar u zich comfortabel voelt, of in mijn gezellige praktijkruimte.  Vertrouwen en discretie zijn belangrijk.

1. Uitvaartbegeleider

Als uitvaartbegeleider (of voorganger, zoals men het ook soms noemt) werk ik samen met de begrafenisondernemer van uw keuze. Zij nemen de praktische zaken voor hun rekening, ik zorg langs mijn kant voor het inhoudelijke, het levensverhaal. Samen rond de tafel zitten met u om te luisteren naar de rijkdom aan verhalen die ongetwijfeld opborrelen, om vervolgens met deze gedeelde herinneringen er een warme en mooie plechtigheid van te maken. Afscheid nemen doet u immers maar één keer, dan moet het ook volledig kloppen en aan uw wensen tegemoetkomen.  Ik maak hiervoor een volledig draaiboek.

Vertel gerust aan uw begrafenisondernemer dat u met mij wil samenwerken. 

 

2. Uw eigen verhaal schrijven, voor "ooit" ?

Het geschreven woord

Tijdens een eerste gesprek luister ik vooral naar wat u wilt vertellen. We praten ook over uw verwachtingen. We gaan dieper in op wat u wil meegeven en achterlaten als afscheidswoorden. Ik neem daarbij notities. We nemen hiervoor de tijd, reken op ongeveer anderhalf uur.

Ik creeër voor u een op maat gemaakte tekst, of persoonlijke brieven. Neem vooral rustig uw tijd om alles rustig door te lezen. 

Tijdens een volgende afspraak verwerken we de wijzigingen die u nodig vindt. Het doel is dat u zich er volledig in herkent en dat uw woorden klinken zoals u wenst dat ze klinken. 

Om het geheel nog beter tot zijn recht te laten komen, kunnen uw woorden in een porseleinen koker gepresenteerd worden. Porselein is een mooi symbool dat staat voor de kwetsbaarheid maar ook voor de schoonheid van het leven.

 

Het gesproken woord

Past een stem- of beeldopname meer bij uw persoonlijkheid? Ook hier nemen we ook rustig de tijd om te praten en uw laatste woorden te noteren. Eerst leggen we het inhoudelijke vast. Indien u er klaar voor bent, maken we een eerste opname.

Tijdens een volgende bezoek bekijken of beluisteren we samen de gemonteerde opname. Ook hier kunnen steeds wijzigingen in gebeuren. We blijven aanpassen tot het goed is. 

 

3. De wensboom

in de "wensboom" overlopen we samen hoe u uw uitvaart ziet. Vaak zijn een aantal elementen moeilijker bespreekbaar met uw naasten. U bespaart hen hiermee veel gepieker en twijfel. Dankzij de wensboom geef je hen een gerust gevoel. Ik denk hierbij aan het verhaal van iemand die geconfronteerd werd met een zus die niet meer in staat was om zich te uiten. De begrafenis werd geregeld, maar de familie worstelt nog steeds met de vraag of de overledene dit zelf op die manier wilde.

 

Discretie en vertrouwenspersonen

Omdat discretie heel belangrijk is, zorg ik ervoor dat uw laatste woorden, geschreven of gesproken, in een beveiligde omgeving worden opgeslagen. U krijgt een persoonlijk inlogcode en een contactkaartje om bij uw identiteitskaart te bewaren. Dit refereert bij uw overlijden naar het bestaan van uw teksten en wensen.

Ook de door u aangeduide vertrouwenspersonen ontvangen een inlogcode die pas geactiveerd wordt mits voorlegging van de overlijdensakte. (lees verder: Veelgestelde vragen)