Back to Top

Want uw verhaal is uniek

Wie ben ik?

 

 

 

 

Ik ben Ann Clauwaert, dynamische 50-er en co-kapitein aan het roer van een fijn, nieuw samengesteld gezin. Ik ben gepassioneerd door mensen, hun verhalen en ervaringen.

Heel mijn carrière heb ik het contact met mensen steeds centraal gesteld; met als sleutels een eerlijke en open communicatie, dit zowel als verzekeringsagent, trainer/coach en begeleider van jonge medewerkers.

Ik voel me op mijn best in contacten met mensen, wanneer vertrouwen en begripvol met elkaar omgaan net die wereld van verschil maken. In alle fases van het leven.

En afscheid nemen hoort daar ook bij .... 

 

 

Als begeleider van uitvaarten neem ik ruim de tijd om te luisteren. Om de emoties die u overvallen een plaats te helpen geven, in vertrouwen, samen met de naaste familie en vrienden rond de tafel zitten om een afscheid te verzorgen waar je je dierbare overledene in herkent. 

Belangrijk is om op zo'n moment, waar verdriet en onmacht vaak de bovenhand halen, op iemand te kunnen terugvallen die de touwtjes even van u overneemt.

 

Dit is ook de kern van wat ik als rouwbegeleider doe.

Moest u bijvoorbeeld na de uitvaart merken dat een helpende hand nodig is, dat er nood is aan een gesprek, ook dan kan u mij contacteren.

Rustig luisteren, oprecht tijd nemen, aandacht besteden aan het rouwproces (wat trouwens heel normaal is), samen een weg terug bergopwaarts zoeken, ... maken deel uit van rouwbegeleiding.

 

Rouwen doen we trouwens om verschillende redenen. Na het verlies van een geliefde, maar ook na een scheiding, wanneer een jarenlange vriendschap wordt verbroken, als gevolg van een verhuis naar een onbekende stad of land, bij een onvervulde kinderwens, na een ontslag, bij het afscheid nemen van je collega's bij pensionering, enzovoort.


 

Hoe ontstond 't Laatste Woord?

De eerste kiem voor 't Laatste Woord ontstond tijdens een uitvaart waar de spreker een onpersoonlijk en traditioneel levensverhaal bracht, en regelmatig een verkeerde voornaam gebruikte. Dat ging echt recht naar mijn hart en ik bedacht me dat dit anders en beter kan.

 

Mijn idee groeide verder toen in 2018 mijn vriendin Gillian, een jonge moeder van 39, overleed. Ik kreeg de eer om op haar uitvaart te spreken. Door haar eigenhandig geschreven brief voor haar zoontjes, de live muziek en het door haar ingezongen liedje was zij zelf heel "aanwezig" op haar uitvaart. Alle aanwezigen voelden intens hoe belangrijk het is om in schoonheid en op een persoonlijke manier afscheid te nemen, en hoe dit voor de nabestaanden het rouwproces ondersteunt.

 

In de lente van 2019 overleed mijn mama, op een door haar gekozen moment. Samen schreven we nog een aantal brieven naar bijzondere vrienden die ze een tijd niet meer gezien had. Dit werden heel persoonlijke boodschappen, met verhalen en anekdotes die zij samen beleefd hadden. Het schrijven werkte heel louterend voor haar. De vrienden die de brieven ontvingen waren heel erg verrast en ontroerd door de intimiteit en warmte van deze laatste woorden en glimlachten bij de herinneringen.

 

Tijdens elke uitvaartplechtigheid ben ik dankbaar voor het vertrouwen dat de familie in mij heeft. En telkens opnieuw voel ik hoe groot de nood is aan een persoonlijke insteek om het leven van iemand te vieren, om terug te blikken op al het moois en dit op een originele, warme manier te doen.

 

Ik nodig u van harte uit om verder te lezen wat 't Laatste Woord ook voor u kan betekenen.